Fødselsdag 2020

Kære Medlemmer!

Det er usædvanligt, at vi ikke spiller på Aabyhøj Amatør Teaters fødselsdag d. 17 nov.  Vi har, som de fleste ved, en tradition for at fejre dagen undervejs i forestillingsrækken sammen med publikum – og et lille glas portvin. Sådan blev det ikke i 2020 – men Ikke desto mindre er det værd at markere, at Aabyhøj Amatør Teater denne dato i år fejrede sin 78-års fødselsdag.

Portvinen må vi have tilgode – den kan jeg desværre ikke sende med her – men til gengæld kan jeg sende denne lille kuriositet, som dukkede op blandt flere interessante papirer og fotoalbums. Tak til Erik Vigsø for at have fundet artiklen om C. H.  Nielsen i gemmerne.

For Aabyhøj Amatør Teater blev stiftet af C. H. Nielsen i 1942. Artiklen er skrevet i anledningen af C. H. Nielsen og hans hustru Maries diamantbrylluppet og er sandsynligvis fra 1961:

Mit Motto: At glæde andre.

Det har jeg forsøgt at efterleve livet igennem siger diamantbrudgom i Åbyhøj.

Mit motto har altid været at glæde og more folk. Jeg har forsøgt at efterleve det livet igennem og nogen siger, det er lykkedes for mig. Jeg håber det.

Bemærkningen kommer fra fhv. malermester C. H. Nielsen, Odinsvej 4, A Åbyhøj. Han og hans kone Marie fester i dag, da der er gået 60 år siden deres bryllup. Det sker med et opbud af gæster, som vil forsøge at glæde og more ægteparret Nielsen og dermed gøre lidt gengæld.

-Jeg vil osse være med!

Da Nielsen var yngre, startede han amatørteatret i Åbyhøj. Han var også formand for det indtil for tre-fire år siden, og i den mellemliggende tid har han medvirket i adskillige skuespil, instrueret dem – og skrevet dem. Det var dog mest revyer, han helligede sig, og utallige er de muntre viser, han har digtet om kendte folk i hans kvarter.

  • Der var næsten kappestrid blandt folk om at komme med i revyerne, siger han lunt. – Jeg husker blandt andet engang, en af de prominente ikke rigtigt ville hilse på mig efter premieren på en revy. Jeg kunne ikke forstå det og spurgte ham så direkte. Hans svar var: – Hvorfor havde du mig ikke med i din revy? Det plejer du da! – Å herregud, sagde jeg – det klarer vi nemt! Hvorpå jeg gik hjem og digtede et vers om ham osse! Jo folk kan være sjove.
  • Det var livlige år dengang. De gav os minder, vi aldrig vil glemme. Jo, jeg siger vi, for min kone tog også del i min interesse. Kaffekanden var aldrig kold herhjemme. Det hændte jo tit, at vi holdt prøver i dagligstuen.

Historie på vers

Det hyggelige ægtepar kom til Åbyhøj i 1907. Begge er vendelboer men har ikke fortrudt, de valgte Østjylland for, som de siger: – Åby er en dejlig kommune. Vi har aldrig haft grund til at klage over den. – Deres villa har de selv bygge i 1924, og Fru Nielsen oprettede kort efter et vaskeri. Det kom så godt i gang, at Nielsen opgav sin malervirksomhed for at hjælpe hende. Nu er vaskeriet dog solgt og ægteparret slapper af ovenpå travle år.

Det vil sige, Nielsen kan dog ikke helt slippe blyanten, med hvilken han digtede de mange revyer, Hans interesse omfatter nu Åbys historie igennem de sidste halvtreds år, som han alle har oplevet på stedet. Han skrevet historien ned på vers, hvoraf adskillige er blevet offentliggjort i den lokal avis.

  • Jeg er færdig nu, siger den 83-årige- efter nogle års arbejde. Men der er stadig noget at føje til. Vi skulle jo gerne opleve meget endnu, min kone og jeg…

(Artiklens forfatter har underskrevet sig Sys)

I Nielsens tid og i mange år sidenhen har Aabyhøj Amatør Teater spillet et hav af forestillinger – i en af scrapbøgerne fandtes denne oversigt over årene 1942 – 1992

Her er et udpluk af stemningsbilleder fra forestillinger og begivenheder:

”Den Mystiske Brud” 1944.

Interessant nok findes der en anmeldelse af denne forestilling

”Molboerne” også fra 1944

1973 ”Charleys Tante”

1975 Vaudevillen “Nei”. Forestillingen blev spillet i Den Gamle By

I den mere nutidige ende af forestillingsrækken (Møllevangs Allé)

 ”Mor er den værste i Verden” 2008

”We´ll meet Again” 2009

”Min kone Spøger” 2018

Og ”Nøddebo Præstegård” 75 års Jubilæumsforestilling 2017

Listen over manges bidrag til de fælles oplevelser og flotte forestillinger er lang – og selv om vi ikke har billeder fra alle årtier med her synes jeg dette lille udpluk fortæller historien om et godt foreningsliv og en stadig lyst til at glæde og more andre. Det er værd at fejre fødselsdag for.

Tillykke til Aabyhøj Amatør Teater

Helen